FAQ - Vragen en antwoorden over energie vergelijken
Er zijn verschillende redenen waarom je op zoek bent naar een nieuw energiecontract. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen, je contract loopt af of je bent benieuwd of je ergens anders voordeliger uit bent. Bij het zoeken en afsluiten van een nieuw energiecontract kun je tegen verschillende vragen aanlopen waarop je graag een antwoord zou willen hebben. Om je op weg te helpen hebben wij de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet. rijtje gezet.
Ben je benieuwd hoe wijte werk gaan? Lees meer informatie over onze werkwijze op de hoe werkt Vergelijk ze! pagina.

Het hebben van een enkele of dubbele meter heeft voornamelijk te maken met het tarief dat maandelijks wordt afgerekend. Een enkele meter betekent in dit geval dat het energieverbruik in jouw woning wordt afgerekend tegen enkeltarief. Een enkele meter heeft dan ook maar één telwerk. Met een dubbele meter meet je met twee verschillende tarieven; een normaaltarief en een daltarief.

Sinds 1 juli 2021 is het dankzij het uitgezette TF-signaal niet meer mogelijk om met een dubbele meter te switchen tussen twee tarieven. Hierdoor werkt de dubbele meter nu in feite hetzelfde als een enkele meter. Deze beslissing hebben de netbeheerders in Nederland gezamenlijk genomen en gaat dus buiten de energiemaatschappijen om. Heb je een slimme meter? Dan kun je nog wel gebruik maken van het normaal- en daltarief.

Meer weten over deze ontwikkeling? Lees hier meer informatie.

Bij een slimme meter is de meter zo geïnstalleerd dat deze het verbruik van gas en stroom digitaal bijhoudt en doorgeeft aan de netbeheerder. Vervolgens wordt het doorgestuurd naar de leverancier van jouw energiecontract en komt dit uiteindelijk weer bij jou terecht. De voordelen van een slimme meter zitten vooral in het inzicht in het verbruik. Dit is zeker gezien de stijgende energieprijzen een erg handige bijkomstigheid.


Wat er binnen het energiecontract valt is volledig afhankelijk van de wensen die je hebt doorgegeven. Zo kun je kiezen voor verschillende looptijden, vaste of variabele tarieven en soorten stroom. Daarnaast hebben de meeste energieleveranciers aanvullende diensten waar jij als klant gebruik van kunt maken. Hierbij kun je denken aan een app die je inzicht geeft in je energieverbruik, maar ook bestaan er duurzame aanvullende diensten zoals het delen van zelf opgewekte energie.


Uiteraard wil je alle bovenstaande onderdelen van het energiecontract tegen een scherpe prijs afsluiten. Het is daarom goed om tijdens het bekijken van diverse energiedeals te letten op de tarieven die gerekend worden voor stroom en gas. Andere zaken die de prijs van het contract bepalen zijn de kosten die de energiemaatschappij rekent voor het leveren van de energie. Er zijn ook maatschappijen die een welkomstbonus aanbieden, maar het is in zo’n geval altijd goed om te kijken of die korting niet wordt gecompenseerd in andere hogere kostenposten zoals de tarieven voor stroom en gas.

Ontdek hier welke energievergelijker de beste aanbieding heeft voor jouw situatie!


De standaard opzegtermijn van een energiecontract bedraagt 30 dagen. Meer informatie over hoe je moet overstappen vind je terug het kopje ‘Overstappen van energiemaatschappij’. Ga je echter verhuizen en wil je daarom een energiecontract opzeggen? Dan moet je zelf het huidige energiecontract opzeggen. Als je bijvoorbeeld een vast contract hebt die voorlopig nog niet afloopt, is het ook mogelijk om deze mee te nemen naar het nieuwe adres. Op die manier hoef je geen opzegboete te betalen.


Als je een energiecontract afsluit bij een nieuwe energieleverancier kunnen zij de opzegging van het oude contract regelen. Je kunt dit doorgeven aan de nieuwe energieleverancier, zodat zij tijdens het overstappen kunnen zorgen dat het oude contract netjes wordt opgezegd. Echter is de energieleverancier in de meeste gevallen niet verantwoordelijk voor het betalen van de opzegboete, dus het is aan te raden om tijdig op de hoogte te zijn van de einddatum van het oude contract.


Om uiteindelijk de beste deal te vinden is het handig om verschillende energiedeals met elkaar te vergelijken. Je kunt energiedeals vergelijken bij de diverse online prijsvergelijkers, maar dat zijn er inmiddels zoveel dat het lastig is om ergens te beginnen. Om dit een stukje makkelijker te maken verzamelt Vergelijk ze! het aanbod van de 4 grootste energievergelijkers en voegen we het samen in één overzicht. Zo zie jij in een mum van tijd bij welke energievergelijker je moet zijn!


Bij Vergelijk ze! verzamelen we de beste energiedeals van alle vergelijkers in één overzicht. We halen de beste deals van Pricewise, Overstappen, Independer en Gaslicht.com om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken. Daarna kun je op makkelijke wijze filteren op prijzen, aanvullende diensten en andere zaken die voor jou van belang zijn.


Goede vraag! Pricewise, Overstappen, Independer en Gaslicht.com zijn niet alleen de grootste en meest bekende vergelijkers van energiecontracten in de markt. Deze bedrijven zijn in veel gevallen ook de motor achter diverse kleine vergelijkers. Door te kijken naar het aanbod van de 4 grootste energievergelijkers hebben we een zo compleet mogelijk aanbod en maken we het voor jou dus makkelijker om de beste energiedeal bij de voordeligste vergelijker te vinden.


Als je niet tevreden bent met je huidige energiecontract of als deze afloopt dan is het verstandig om te kijken naar nieuwe energiedeals. Zoek bijvoorbeeld naar deals die beter aansluiten bij je voorkeuren. De beste termijn om over te stappen is afhankelijk van de vergelijker waarbij je het energiecontract afsluit. Het is in de eerste plaats handig om te controleren wanneer je contract afloopt. Zo voorkom je een eventuele opzegboete.


Je kunt overstappen van energievergelijker door je huidige energiecontract op te zeggen en je nieuwe energiecontract in te laten gaan. Vaak stap je over op het moment dat je energiecontract afloopt, maar ook als je verhuist sluit je vaak een nieuw energiecontract af.

Voor het vinden van een nieuw energiecontract dat aansluit bij jouw wensen en behoeften ben je bij Vergelijk ze! aan het juiste adres. Door op onze homepage je adresgegevens en jaarverbruik in te vullen krijg je een overzicht met alle deals die interessant kunnen zijn. Je kunt de aanbiedingen makkelijk filteren op de looptijd van het contract, variabele of vaste tarieven en het niveau van duurzaamheid. Na het kiezen van de energiedeal word je doorgestuurd naar de vergelijker van de gekozen deal, om het contract daar af te sluiten. In veel gevallen bieden de energievergelijkers en -leveranciers waarbij je het contract afsluit aanvullende hulp om over te stappen. Meer weten over onze werkwijze? Check deze pagina.


Tijdens het vinden van een energiecontract dat bij jou past kun je ook filteren op bepaalde voorwaarden die voor jou van belang zijn. Zo kiezen steeds meer mensen voor een energiecontract met groene stroom. Dit betreft duurzame energie die, in tegenstelling tot grijze stroom, wordt opgewekt uit natuurlijke energiebronnen die onuitputbaar zijn. Dit betekent dat de elektriciteit wordt verkregen uit onder andere de wind en de zon. Naast de duurzame energiebronnen is de productie van dit soort stroom ook een veel milieuvriendelijker proces. Er zijn daardoor ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen.


Bij het produceren van groene stroom is er sprake van veel minder vervuiling van de aarde. Het gebruik van fossiele brandstoffen put niet alleen de aarde uit, maar zal uiteindelijk ook opraken. Hierdoor is groene stroom niet alleen een duurzame keuze voor het milieu, maar ook voor de lange termijn. Naast alle voordelen voor het milieu en de toekomst heb je op deze manier ook lagere kosten voor het energieverbruik.

Met oog op de toekomst, waarin duurzame energie uiteindelijk de standaard zal worden binnen ieder huishouden, is groene stroom absoluut een goede keuze!